Stäng
Eine Frau und ein Mann kuscheln im Bett

Drömlika sängkläder

Allt om material, design och skötsel
Eftersom vi tillbringar natt för natt med sängkläder på kroppen, bör man kanske tänka lite mer på behagliga material, fina färger och en hög kvalitet. Här ger vi tips om allt du behöver veta om sängkläder.

Sängkläder som passar året runt

Jersey

Jersey

Sängkläder i jersey är omtyckta. Det elastiska materialet med slätstickad struktur är extra mjukt och följsamt. Det finvävda tyget är andningsaktivt och absorberande. Sängkläder i jersey är strykfria och mycket lättskötta. Tack vare temperaturreglerande egenskaper kan sängkläder i jersey användas året om.
Mikrofiber

Mikrofiber

Tyger i mikrofiber består av extra fina fibrer, för det mesta framställda av polyester. Det lätta, tunna materialet har en mjuk och följsam yta som känns extra len. Eftersom mikrofibrer inte är känsliga mot kvalster eller annat allergiframkallande, är dessa sängkläder det bästa valet för personer med damm- eller pollenallergi.
Lakansväv

Lakansväv

Lakansväv är den vanligaste bomullsväven. Det medeltjocka materialet har en slät och mjuk yta. Det är absorberande och reglerar värmen optimalt. Tack vare sin tåliga och hållbara struktur är lakansväv mycket lämplig för tryck av olika mönster. De perfekta sängkläderna för hela året – både för svala och varma nätter.

Sängkläder för sommaren

Vem känner för att svettas om natten? De perfekta sängkläderna för ljumma sommarnätter känns lätta och svala på kroppen. Tunna material med värmereglerande och andningsaktiva egenskaper garanterar en behaglig sömn.
Bäckebölja

Bäckebölja

Det mest iögonfallande med bäckebölja är den kräppade ytan. Den böljande strukturen gör att materialet känns extra mjukt och lätt mot huden vilket gör det perfekt för sommarnätter. Bäckebölja ger bra luftcirkulation under sommarmånaderna och är dessutom strykfritt.
Satin

Satin

För satin används mycket fint, merceriserat (behandlat med natronlut) bomullsgarn som sen vävs till ett tjockt tyg. Satin utmärker sig genom ädel glans och en extra slät och jämn yta. Framför allt egyptisk bomullssatin känns behaglig och lätt mot huden, med en svalkande effekt och ett fint fall.
Percale

Percale

Percale är ett tättvävt bomullstyg med en fin och slät yta. Det är ett lätt och absorberande material vilket gör det perfekt för sommarnätter. Dessutom är det enkelt att tvätta och lättskött. Sängkläder i percale finns det inte bara i garnfärgade varianter utan även med fina mönster eftersom tyget är extra lämpligt för tryck.

Sängkläder för vintern

När nätterna är kalla vill man framför allt ha värmande och gosiga sängkläder. Under den kalla årstiden kryper man gärna ner bland fluffiga kuddar och täcken. I lyxiga lakan drömmer man gärna om tomten och en vit jul.
Flanell

Flanell

Flanell vävs på ett liknande sätt som klassisk lakansväv och består för det mesta av ren bomull. Materialet utmärker sig genom sin ruggade yta. Därför är bomullsflanell extra värmande med hög mysfaktor. De perfekta sängkläderna på vintern!
Bomullsflanell

Bomullsflanell

Bomullsflanell är väldigt likt flanell eftersom den också är ruggad, värmande och gosig men tack vare det finare garnet är flanell lättare. Bomullsflanell är absorberande, andningsaktivt och lättskött.

Från idé till älsklingslakan

Den nya vårkollektionen är här! För de färgglada blommotiven har våra designer och produktchefer bevisat att de har ögon för detaljer. Här visar vi hur våra mönster uppstår steg för steg.

1. De första idéerna

"Med vår nya kollektion vill vi släppa in våren i hemmet", säger designern Charlotte. Efter de första idéerna uppstår de första handmålade skisserna i akvarell.

2. Utveckling

Det är bara de finaste motiven som går vidare till nästa runda för att sen bearbetas på datorn. Här fixas och ändras det tills resultatet är riktigt bra.

3. Den första mallen

Vilket är det mest spännande ögonblicket? "När man håller den färdiga mallen av mönstret som Charlotte har målat så fint", tycker produktchefen Vanessa.

4. Resultatet

Färdigt för ditt hem: Tchibos nya sängkläder – täckta av blommor och designade med kärlek och passion. Vi önskar dig drömlika nätter!

Den rätta skötseln av sängkläder

Sängkläder måste stå ut med mycket – natt för natt. För att de ska hållas fräscha och avlägsnas från bl.a. hudflagor och samtidigt förebygga allergier, måste sängkläder tvättas regelbundet. Här ger vi några skötseltips så att du kan ha glädje av dina älsklingslakan länge.
1. Hitta din egen tvättrytm

Hur ofta sängkläder ska tvättas beror på många faktorer. Allergiker bör till exempel renbädda en gång i veckan. För den som svettas mycket rekommenderar vi att byta sängkläder varannan vecka. Annars brukar det räcka att byta efter fyra veckor. Täcken och kuddar ska helst skakas varje dag och eventuellt vädras om det bildas mycket fuktighet.
2. Tvätta sängkläder på rätt sätt

Generellt rekommenderas det att tvätta sängkläder i 60 °C för att bli av med alla bakterier. Man bör dock vara försiktig när det gäller materialblandningar och ömtåliga material som siden. Läs skötselråden noga. Om sängkläderna måste tvättas på lägre temperatur så kan man tillsätta sköljmedel som innehåller bakteriehämmande ämnen.

För att färgen ska hålla längre och för att skydda tyget mot skador rekommenderar vi att tvätta sängkläderna med avigsidan utåt och knäppa knappar eller dragkedjor. Att tvätta sängkläder separat gör att fibrerna slits mindre. Om man tillsätter stärkelse blir sängkläderna lite frasigare.
3. Använd rätt tvätt- och sköljmedel

Sängkläder bevarar sin färg så länge som möjligt om man tvättar de med tvättmedel för kulörtvätt. Det fungerar lika bra även för svarta sängkläder, istället för speciella tvättmedel för svart eller mörk tvätt. Vita sängkläder tvättas bäst med vittvättmedel för att undvika att materialet grånar.

Använd inte sköljmedel till mikrofiber eller mikrofleece då materialet kan förlora sina mjuka och absorberande egenskaper. Dessutom bör man vara sparsam med sköljmedel som innehåller intensiva doftämnen. Svaga doftämnen – som t.ex. lugnande lavendel – är mer behagliga att somna i.
4. Torka och förvara sängkläder

Vissa sängkläder bör inte torkas i torktumlare. Då är det bättre att lufttorka sängkläderna och följa skötselråden. Efter torkningen behöver du inte vända ut och in på påslakanen igen utan vik ihop dem som de är. När du sen renbäddar hamnar sängkläderna automatiskt åt rätt håll igen.

Tvätta och torka dun på rätt sätt

Med den rätta skötseln håller mystäcket och älsklingskudden längre och lägger grunden till vilsamma nätter.

Det här behöver du:
  • tvättmaskin med minimikapacitet på 7 kg
  • fintvättmedel utan optiskt vitmedel (t.ex. ulltvättmedel) eller duntvättmedel
  • torktumlare med en minimikapacitet på 10 kg
  • 2–3 tennis-/torkbollar
Tvätt

Fyll tvättmaskinen med dunprodukterna och tillsätt fintvättmedel. Välj program för fintvätt eller för bäddmaterial om det finns på din tvättmaskin.
Torkning

Torktumla täcken och kuddar efter tvätt. Hängtorka inte dunprodukter annars klumpar fyllningen ihop sig. Ställ in en tillräckligt lång torkningstid. När det gäller dunprodukter är det extra viktigt att inte bara yttertyget torkar, utan även fyllningen. Vissa torktumlare har en automatik som stoppar när bara ytan är torr. Lägg en fuktig handduk i torktumlaren för att förlänga torkningstiden. Fyllningen blir dessutom fluffigare om man samtidigt lägger in 2–3 tennis- eller torkbollar.
Skötsel

Ett duntäcke bör skakas varje dag så att ny luft kan bildas bland dunet. Detta ger en mjukare känsla och gör att täcket behåller sina egenskaper längre. Bevara alltid dunprodukter på en torr och väl vädrad plats.
Förvaring

Duntäcken förvaras bäst i stora, rymliga fodral som skyddar mot damm. Lämpligast är bomullsfodral, t.ex. ett gammalt påslakan. Undvik vakuumpåsar då dessa kan bryta eller skada dunet.

Mysiga nätter!

Sängkläder och lakan för alla årstider

Tyvärr slutsåld
1 ...