×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Så får du en perfekt mocka

Turkisk mocka är den äldsta kända formen av kaffe. Karaktäristiskt för mocka är att den innehåller mer socker än vad vi är vana vid och att kaffesumpen är kvar i koppen. Mocka kryddas ofta med kardemumma, kanel, nejlika eller rosenvatten.

Vi förklarar steg för steg hur man får en god mocka.

Steg 1: Mocka – förberedelse

Arom från Orienten
”Ibrik” eller ”cezve” kallas de små turkiska mockakannorna. De tillverkas ofta för hand i koppar och finns i olika storlekar. En sådan ibrik fylls först med vatten – ca 50 ml per kopp.

I mockans hemland dricks den med mycket socker som tillsätts samtidigt. Till en kopp används minst en tesked socker.

Steg 2: Mocka – den rätta malningsgraden

Fint som florsocker
Eftersom det malda kaffet värms upp tillsammans med vattnet måste kaffet vara mycket finmalet och ha ungefär samma konsistens som mjöl eller florsocker. Kort sagt: ju finare, desto bättre.

Steg 3: Mocka – den rätta malningsgraden

Fint som florsocker
Eftersom det malda kaffet värms upp tillsammans med vattnet måste kaffet vara mycket finmalet och ha ungefär samma konsistens som mjöl eller florsocker. Kort sagt: ju finare, desto bättre.

Steg 4: Mocka – tillredning

Med skum och kaffesump
Koka upp vattnet i ibriken och ta sedan av den från plattan. Först därefter lägger du i kaffet och låter det koka upp försiktigt.

När kaffet skummar upp tar du av ibriken från plattan och rör om några gånger. Sedan ställer du den återigen på plattan och låter det skumma upp. På en bra turkisk mocka ska koppen vara täckt med ett tätt skumskikt. För att få detta skum kan man efter första uppkoket ta av skummet och fördela det i kopparna.

Visste du det här?
Ju fler gånger man skummar av mocka, desto mer tjockflytande blir det och kaffet får en mer intensiv smak.