×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Steg för steg till det perfekta mjölkskummet

Kaffeälskare värdesätter inte bara gott kaffe, utan är också oerhört noga med det perfekta mjölkskummet. Det ska vara krämigt och fast, men fortfarande flytande. Det låter kanske inte så lätt, men med espressomaskinens ångmunstycke går det som en dans.

Steg 1: Förberedelse

Blås ur överflödigt kondensvatten ur ångmunstycket innan du börjar skumma. Häll mjölken direkt från kylskåpet i en stor eller liten mjölkkanna.

Steg 2: Ytskumningsfasen

Stick ned ångmunstycket i mjölken och öppna ångkranen. Håll mjölkkannan så att ångmunstycket hamnar precis under mjölkytan och ett ”skrapande” ljud hörs.

Steg 3: Rullningsfasen

Lyft nu mjölkkannan så att ångmunstycket hamnar djupare ned i kannan och gör att mjölken kommer i rullande rörelser. Fortsätt skumma tills mjölkskummet har fått en krämig konsistens.

Steg 4: Skumma tills mjölken når 70°

Fortsätt skumma tills mjölken har en temperatur på ca 70 °C. Här kan man göra följande test: När mjölkkannan är så varm att man inte kan hålla i den har man fått den idealiska temperaturen. Stäng av ångkranen och ställ kannan åt sidan.

Steg 5: Rengöra ångkranen

Torka av ångkranen med en fuktig trasa och blås ur munstycket. När man värmer mjölk fastnar lätt partiklar på munstycket och det är bra att torka av dem direkt.

Steg 6: Häll i och njut

Nu häller du långsamt ned mjölkskummet i det nybryggda kaffet och bara njuter. Så gott! Cappuccino, latte eller espresso macchiato – nu är det bara att öva!

Vilken mjölk är bäst?

Egentligen kan all mjölk skummas, oavsett fetthalt. Du kan till och med skumma laktosfri mjölk och soja-, ris- och mandelmjölk, men skummet blir då inte lika tjockt.

Mjölk med lägre fetthalt ger ett stabilt skum men med lite torrare intryck. Vanlig mjölk ger ett krämigare skum med en konsistens som lämpar sig för lattekonst och av homogeniserad mjölk får man ett extra stabilt skum. Vad som också är viktigt: Mjölk bör inte hettas upp till över 70 °C och sojamjölk inte över 45 °C.