×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Så får du ett perfekt kaffe i en pressokanna

Pressokannan är sedan många år en av de mest populära bryggningsmetoderna. Den är enkel att använda och behöver vare sig ström eller pappersfilter. Dessutom är den enkel att rengöra. Eftersom silen i pressokannan till skillnad från pappersfilter inte filtrerar ut kaffeoljorna får kaffet en rundare och mer harmonisk arom med fylligare smak.

Steg 1: Pressokanna – förberedelse

Förvärm kannan och koka upp vattnet
Innan du använder pressokannan är det bra att skölja ur kannan med varmt vatten för då håller sig kaffet längre varmt.

Koka sedan upp vattnet och låt det stå ett ögonblick. Den optimala vattentemperaturen är 95 °C. Den fulla aromen i 100% Tchibo Arabica utvecklas bäst i rent, medelhårt vatten.

Steg 2: Pressokanna – kaffemängd

Hur ska jag dosera kaffet i pressokannan?
Hur ska jag dosera kaffet i pressokannan? Vårt tips: Lägg ca 8–12 g kaffepulver i 150 ml vatten. Om du vill göra 1 liter kaffe i pressokannan rekommenderar vi 53–80 g kaffe – beroende på hur starkt kaffe du vill ha.

Visste du det här?
1 lätt rågad matsked kaffepulver motsvarar 7–9 g
1 lätt rågad tesked kaffepulver motsvarar 3–4 g

Steg 3: Pressokanna – den rätta malningsgraden

I pressokannan ska kaffet vara grovmalet
Kaffe som bryggs i en pressokanna smakar fylligt och nyanserat eftersom kaffepulvret har varit i kontakt med vattnet under relativt lång tid. Det är viktigt att använda grovmalet kaffe för att få en jämn extrahering av kaffets värdefulla ämnen i kaffe. Den idealiska malningsgraden är när pulvret har samma konsistens som grovt havssalt.

Steg 4: Pressokanna – tillredning

Tryck ned och njut
Häll det grovmalda kaffepulvret i kannan och slå på en del av vattnet. Rör sedan i kaffepulvret med en sked tills ett gyllene skum uppstår.

Därefter fyller du på upp till markeringen med vatten. Låt kaffet stå och dra upp till 4 minuter. När kaffet har dragit klart trycker du långsamt silen ända ned i botten.