×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Så hittar du den rätta malningsgraden

Det är först när kaffebönorna mals som de många kaffearomerna frigörs. Malningsgraden är avgörande och om kaffepulvret ska vara fin- eller grovmalet beror på vilken metod du använder för att brygga kaffe.

Den subtila skillnaden

Beroende på om kaffet under bryggningen har lång eller kort kontakt med vattnet ska grov-, mellan- eller finmalet väljas.

Varför är det så? Helt enkelt för att finmalet kaffe erbjuder vattnet mer yta och därför utvecklar aromerna snabbare än grovmalet kaffe. Finmalet lämpar sig alltså för korta bryggningstider och grovmalet för längre dragningstider, t.ex. i en pressokanna.

Hur fint eller grovt du ska mala kaffet för att få bästa möjliga resultat ser du i vår översikt över de idealiska malningsgraderna vid de olika bryggningsmetoderna.

Vilken malningsgrad för vilken metod?

Beroende på om du gör ditt favoritkaffe i pressokannan eller håller dig till den gamla hederliga kaffebryggaren behöver malningsgraden antingen vara grov- eller finmalen.

Grovmalet

I pressokannan, även kallad franskpressen, ska kaffepulvret dra i 3 till 4 minuter innan du trycker ned silen. Till denna metod ska du använda grovmalet kaffe. Den idealiska malningsgraden är när pulvret har samma konsistens som grovt havssalt.
Brygga kaffe i pressokanna

Mellanmalet

Vid bryggning av filterkaffe får det varma vattnet inte rinna genom kaffepulvret för snabbt men heller inte för långsamt. Viktigt är därför att använda mellanmalet kaffe som har en konsistens som liknar fin sand.
Brygga kaffe i kaffebryggare

Finmalet

Vid espressomaskiner pressas vattnet med högt tryck under kort tid genom kaffepulvret. För att alla aromer snabbt ska framträda rekommenderas en mycket fin malningsgrad. Kaffepulvret ska ha en konsistens som mjöl eller druvsocker.
Göra kaffe i espressomaskin
För att aromer och ämnen ska frigöras optimalt måste malningsgraden vara anpassad efter den
bryggningsmetod du har valt. Om kaffepulvret i espressomaskinen är för grovt flyter vattnet
för snabbt igenom och kaffet blir svagt eller surt. Och om kaffepulvret i pressokannan är för finmalet
tar det upp för mycket bitterämnen som får kaffet att smaka för starkt eller bittert.