×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Latte art – motiv av mjölk

Latte art ("mjölkkonst") är kronan på ett gott kaffe: De kärleksfullt gjorda motiven gör fikastunden till en speciell upplevelse, och i ambitiösa cafén lämnar inget kaffe disken utan ett vackert hjärt- eller bladmotiv.

Men hur lyckas man med latte art? Vi ger dig tips och visar steg för steg hur du kan lyckas med att trolla fram hjärtan och blad på ditt kaffe.

Mjölkskummet är A och O

För att motiv som hjärtan och blad ska lyckas, är den riktiga konsistensen på mjölkskummet avgörande. Då man vill göra latte art får mjölkskummet inte vara för fast eller tjockt. Ett poröst, lätt gräddigt ""mikroskum"" är idealiskt. Därför är det viktigt att skumma mjölken så länge tills den är perfekt gräddig.

Sedan är det dags att agera snabbt, eftersom mjölkskummet redan efter ca 30 sekunder delar sig och blir till mjölk med ett tjockt skumskikt ovanpå, som inte kan användas till latte art. Den skummade mjölken bör alltid hällas jämnt och snabbt i den tidigare bryggda espresson.

Särskilt viktigt är det rätta avståndet till koppen, ca 5 cm. Om du häller mjölken ur mjölkkannan från ett längre avstånd, höjer mjölken endast espressons crema och lämnar lite mjölkskum på ytan. Å andra sidan, om du häller mjölkskummet för nära espressons yta, strömmar mjölkskummet på creman och täcker hela ytan så att inget motiv kan bildas.

Steg 1: Häll i

Häll mjölken snabbt och jämnt i mitten av koppen från ca 5 cm avstånd, tills koppen är ungefär till hälften fylld. För att kunna dosera mjölkmängden rätt, lönar det sig att använda en mjölkkanna med smal pip.

Steg 2: Fyll på

Sänk kannan en aning och fyll på med resten av mjölken, tills mjölken i koppen stiger uppåt igen och ett cirkelformat mjölkskum bildas på creman.

Steg 3: Teckna hjärtat

Till sist höjer du kannan uppåt och tecknar en linje genom cirkeln med den sista mjölkstrålen. Om allt gick bra, bildas ett hjärta på creman. Bra gjort!

Steg 1: Häll i

Bladmotivet behöver ett mer poröst mjölkskum är hjärtat. I likhet med hjärtat ska mjölken hällas snabbt i kaffet från ca 5 cm avstånd. Häll mjölken i koppens övre kant.

Steg 2: Teckna bladet

När koppen är ungefär halvfull och en mjölkskumcirkel bildats såsom vid hjärtmotivet, sänk mjölkkannan och rör den snabbt fram och tillbaka i ett sicksackmönster. Rör kannan bakåt mot koppens motsatta sida.

Steg 3: Teckna bladet

När sicksacklinjen når den motsatta kanten, teckna en sista linje genom mönstret tillbaka till där du började. Bladet är färdigt!