×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Kaffets ursprung: Var har kaffet sitt ursprung?

För många börjar dagen först när de har fått sin första kopp kaffe på morgonen. Men varifrån kommer egentligen de energigivande kaffebönorna? Och vem upptäckte dem? Det ska vi berätta.

Legenden om getterna

Legenden om getterna Legenden säger att vi har getter att tacka för vårt kaffe och att det gick till så här: Getherden Kalid vaktade sina getter på det jemenitiska höglandets ängar. En dag åt hans getter av röda bär från några buskar och blev plötsligt mycket livligare och mer energiska. Inte ens på natten kom de till ro. Kalid blev nyfiken och när han själv smakade på bären upplevde han en liknande uppiggande effekt. En abbot i ett närliggande kloster hörde talas om detta och plockade några av bären och tillagade en brygd av dem. Återigen samma effekt, munkarna kunde be hela nätterna igenom utan att bli trötta. Eftersom munkarna inte ville avstå från den nya drycken samlade de på sig ett förråd och hängde under regnperioden upp grenarna över öppen eld för att torka.
När en av grenarna ramlade ned i elden och bönorna förkolnade spred sig en aromatisk doft. Munkarna tog då upp bönorna ur glöden, finfördelade dem och gjorde en dryck av pulvret. Redan vid första klunken blev de entusiastiska av den goda smaken och den uppiggande effekten. Kaffebönornas hemlighet hade upptäckts!

Kaffets ursprungsland
Kaffets ursprung är troligtvis Etiopien – kanske i provinsen Kaffa på Abessiniska höglandet. Men man vet inte om det var provinsen Kaffa som gav kaffet sitt namn. Det är också möjligt att namnet kommer från det arabisk-turkiska namnet på drycken, nämligen ”kahwe”.

Över kaffebältet

Kaffeplantorna är mycket svårodlade: De trivs bara i kaffebältets tropiska klimat. I detta bälte som sträcker sig runt ekvatorn råder ett klimat som växlar mellan fuktigt och torrt, där inga extrema temperaturer nås och nederbörden är tillräcklig. Arabica- och Robustaplantor växer i cirka 80 länder runt jordgloben, bland annat i Brasilien, Colombia, Etiopien, Indonesien, Indien och Vietnam.

För att trivas optimalt behöver kaffeplantan ett jämnt klimat utan extrema temperaturer. Arabicaplantor är känsligare än Robustaplantor och växer bara i höglänta områden och i måttliga temperaturer upp till 25 °C. Robustaplantor däremot trivs även i låglandsområden och tål temperaturer över 30 °C. Robustakaffet odlas främst i Vietnam, Indien och Indonesien. Även jordmånen i kaffebältet är idealisk för kaffeplantor – Etiopiens vulkaniska marker med näringsrika och lätt sura jordar är optimala för att plantorna ska frodas.

Presentation av fyra odlingsländer

Fram till 1920 producerade Brasilien cirka 80 % av världens kaffe. När sedan andra länder ökade sin produktion krympte Brasiliens marknadsandel, men är än idag den överlägset största producenten av framför allt Arabicakaffe.

Efter de stora frostskadorna 1975 anlades nya kaffeplantager i landets tempererade sydöstra del, i synnerhet i delstaten Minas Gerais. Härifrån kommer idag nästan hälften av det brasilianska kaffet. Produktionssvängningar i Brasilien påverkar världsmarknaden och har effekter på miljoner människors inkomster. Idag finns över hela landet runt 300 000 kaffefarmer.

Andel på världsmarknaden
Rang som producent: Plats 1
Andel av den totala produktionen: 35 %

Kaffefakta
Huvudsaklig skördetid: maj till september
Kaffeetyper: 80 % Arabica, 20 % Robusta
Förädling: våt och torr

Smakprofil
• Mindre syra och hög fyllighet
• med toner av choklad och nöt
Brasilien är inte bara den främsta kaffeproducenten, utan också en av de största kaffekonsumenterna: brasilianerna dricker ungefär hälften av det producerade kaffet själva.
Etiopien kan betecknas som Arabicakaffets ursprungsland. Här finns inte så många moderna kaffefarmer, utan kaffet odlas främst av småbönder under naturliga förhållanden.

Typiska etiopiska kaffesorter är skogskaffe från vilda kaffeträd och ett kaffe, vars bär växer på buskar på slätterna. Eftersom kaffe växer vilt i Etiopien har landet en unik variation av olika kaffesorter. Nästan alla småbönder odlar kaffe på traditionellt sätt och inga pesticider används, vilket gör att majoriteten av det etiopiska kaffet är ekologiskt.

Andel på världsmarknaden
Rang som producent: 5
Andel av den totala produktionen: 5 %

Kaffefakta
Huvudsaklig skördetid: oktober till januari
Kaffeetyper: Arabica
Förädling: våt och torr

Smakprofil
Mycket arom med komplexa fruktiga och blommiga toner
Etiopien är kanske det mest fascinerande av alla odlingsländer eftersom så många kaffesorter med olika smaker växer vilt. Med sina intensiva blommiga och fruktiga kaffearomer har Etiopien bevisat vilken smakrikedom kaffe kan ha.
"Eftersom de franska kolonialisterna i Indokina inte ville ge upp sitt älskade kaffe började kaffeplantor att odlas i Vietnam redan mitten av 1800-talet. I början av 1900-talet odlades allt mer kaffe eftersom de vietnamesiska bönderna ville dra nytta av de höga marknadspriserna. Efter Vietnamkriget ökade sedan produktionen avsevärt för att få fart på landets ekonomi och kunna leverera kaffe till de socialistiska staterna. Detta gjorde Vietnam till världens näst största kaffeproducent efter Brasilien.

Till skillnad från andra kaffeproducerande länder odlas i Vietnam främst Robustakaffe, medan andelen Arabica är försvinnande liten. "

Andel på världsmarknaden
Rang som producent: 2
Andel av den totala produktionen: 14 %

Kaffefakta
Huvudsaklig skördetid: oktober till december
Kaffeetyper: 95 % Robusta, 5 % Arabica
Förädling: torr

Smakprofil
Något bitter, kraftig och jordig med mörka chokladtoner
När general Justo Rufino Barrios kom till makten i Guatemala 1871 gjorde han kaffe till en av stöttepelarna i Guatemalas ekonomi. Hans reformer ledde emellertid också till att den inhemska befolkningen fick lämna sina marker när staten gjorde anspråk på dem. På så sätt uppstod enorma kaffeplantager och runt 1880 stod kaffe för 90 % av landets totala exportvolym.

Efter kaffekrisen 2001 gick många odlare över till att odla makadamia och avokado istället. Trots detta är Guatemala idag en av de 10 största kaffeproducenterna i världen. Här odlas främst Arabicasorter under idealiska förhållanden i vulkaniska, bördiga och näringsrika jordar.

Andel på världsmarknaden
Rang som producent: 8
Andel av den totala produktionen: 2,5 %

Kaffefakta
Huvudsaklig skördetid: augusti till mars
Kaffeetyper: huvudsakligen Arabica, små mängder Robusta
Förädling: våt

Smakprofil
Något bitter, stark och jordig med mörka chokladtoner

Ett av världens bästa kaffe

Guatemala är känt för att producera mycket högkvalitativt kaffe. Anledning till det är inte minst den bördiga jorden på Sierra Madres bergssluttningar. Detta har gjort att Guatemala fått en viktig ställning på marknaden för gourmetkaffe.