×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Hur skördas kaffe?

Kaffet skördas med tre olika metoder:
picking, stripping och maskinell skörd. Vi förklarar vad som skiljer dessa skördemetoder åt.

Picking

Picking-metoden är den mest arbetskrävande formen av kaffeskörd, för här handplockas nämligen enbart de mogna kaffebären från kaffebuskens grenar. De omogna bären får sitta kvar på busken för att mogna. Med picking-metoden garanteras högsta kvalitet, eftersom endast bär från samma mognadsgrad används.
Vid picking-metoden handplockas de mogna kaffebären.

Stripping

Till skillnad från picking-metoden där bären plockas ett och ett kammar man vid stripping-metoden av alla bären från kaffeplantorna oavsett hur mogna de är och samlar dem sedan på utbredda dukar. För att få 500 g torkade och rostade kaffebönor går det åt ca 2,5 kg skördade kaffebär.

Stripping-metoden är mer kostnadseffektiv, trots att många omogna bär måste sorteras bort. I Brasilien mognar exempelvis cirka 75 % av alla bär samtidigt medan resterande 25 % måste sorteras bort.
Vid stripping-metoden skördas både mogna och omogna kaffebär.


Maskinell skörd

Förutom picking och stripping finns en tredje metod och det är maskinell skörd. Precis som vid stripping-metoden skördas alla bär oavsett mognadsgrad. Detta sker med hjälp av maskiner som kammar av grenarna så att kaffebären faller till marken.

Maskinell skörd används främst i Brasilien, eftersom maskinerna kräver ett platt underlag.
Vid maskinell skörd drar skördemaskinen
av alla kaffebär från grenarna.