×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Kaffeodling: svårflörtade bönor i kaffebältet

Kaffeplantor är små mästerverk med mycket vackra blommor. Men de är också otroligt kräsna och trivs bara i mycket
specifika klimatförhållanden. Vi förklarar hur de oansenliga gröna bären blir till eftertraktade kaffebönor.
Kaffebönor är egentligen inga bönor, utan frön av kaffebäret.
Blommorna är vita, liknar körsbärsblommor och har en doft av jasmin.
Från blomma till moget kaffebär tar det ca 8 till 10 månader.
Kaffeträden kan bära blommor och frukt samtidigt.

Förvandlingen till ett moget kaffebär

Till en början är kaffebären gröna, men blir sedan mer gulaktiga och övergår till mörkrött när de har mognat. Men det finns undantag: Sorten Yellow Bourbon från Brasilien är gul även i moget tillstånd.
Kaffebären behöver upp till tio månader för att mogna. Sedan måste de skördas, för såväl de omogna gröna som de övermogna svarta bären påverkar kaffets smak.
Kaffebärets olika mognadsgrader, från blomman till övermogen frukt. Mogna kaffebär är mörkröda.

Kaffebärets uppbyggnad

Ett kaffebär är uppbyggt i sju skikt: Inuti sitter ett mittparti och de egentliga bönorna, vilka omges av den så kallade silverhinnan och pergamenthinnan. Över det sitter pektinskiktet och fruktköttet. Hela kaffebäret omsluts sedan av ett skal.

Var odlas kaffe?

Kaffeplantor växer i det så kallade kaffebältet, dvs. i länder nära ekvatorn. Central- och Sydamerika, Centralafrika, Indien, Indonesien och Vietnam är kaffets främsta odlingsregioner. På höga höjder har de känsliga plantorna idealiska klimatförhållanden: ett balanserat, varmt klimat utan stora temperaturfluktuationer och regelbunden nederbörd på 1 500 till 2 000 mm per år. Här finns dessutom näringsrik jord och måttlig solstrålning vilket är viktigt för dem.

Arabica och Robusta: ett udda par

Visste du att det finns ca 60 olika kaffesorter? Men det är bara två sorter som dominerar och de står tillsammans för mer än 90 % av den totala kaffeproduktionen: Arabica och Robusta.

Vad är skillnaderna mellan dessa två sorter, och var växer de? Det berättar vi här.

Aromatisk och finkänslig:
Arabicabönan

Arabicabönan är mest känslig av de två, men också den mest aromatiska. Den trivs bäst på höjder mellan 800 och 2 200 meter, vid temperaturer på 15 till 25 °C.
Kaffe från Arabicabönan är nyanserat och mångfacetterat i smaken, inte så bitter och har en fin, fruktig ton. Koffeinhalten ligger på ca 0,9 till 1,5 %. Rent Arabicakaffe har bara ca hälften så mycket koffein som kaffe från Robustabönorna. Arabicabönan är smalare, mer långsträckt och har en böjd skåra. Den råa kaffebönan kan bli upp till 1,5 cm lång.

En hårdnackad typ:
Robustabönan

Som namnet antyder är Robustaplantan tåligare och inte lika svårodlad: Den trivs även i låglandsområden och tål högre temperaturer på över 30 °C. Smaken är jordig och nötig. Robustabönans starkare smak uppskattas särskilt i Sydeuropa, och tack vare den lägre oljehalten utvecklar kaffe från Robustabönor en långvarig crema. Därför har espressoblandningar ofta en hög andel Robusta. Robustabönor har en koffeinhalt på 2 till 3,5 % och är lite rundare i formen med en nästan rak skåra.

Vad är terroir?

Att varje kaffesort har sin egen karaktär och att kaffe från Arabicabönan och Robustabönan smakar väldigt olika har sina skäl. Precis som vid ett bra vin spelar faktorer som jordmån, klimat och nederbörd in även på smaken i kaffet.

En kaffesort från ett visst odlingsområde brukar kallas "terroir". Det är den som avgör kaffets doft och smak. Det colombianska kaffet är känt för sin intensiva syra och fruktiga, vinösa arom. Ett kaffe från Etiopien karaktäriseras av mindre syra och en jordig, kryddig smak. På ju högre höjder kaffet odlas, desto högre är i regel också kvaliteten. Det beror på att kaffebären mognar långsammare högre upp och bättre kan utveckla fina aromer. Arabicakaffet anses därför vara mer smakrikt än Robustakaffet, som å andra sidan många föredrar på grund av dess höga koffeinhalt och intensiva arom.
Med våra Privat Kaffee-sorter och Privat Kaffee-specialiteter täcker vi in alla områden
för höglandsodlat Arabicakaffe runt kaffebältet. Vilken region är din favorit?

Världen runt med Tchibos kaffe

 
Privat Kaffee African Blue – 500 g hela bönor
Karaktärsfullt kraftigt – 500 g
Intensitet:56
från 82 kr Quickshop kr/kg:  164
 
Privat Kaffee Brazil Mild – 500 g hela bönor
Harmoniskt milt, lätta inslag av nöt
Intensitet:26
från 82 kr Quickshop kr/kg:  164
 
Privat Kaffee Guatemala Grande – 500 g hela bönor
Elegant balanserat – 500g
Intensitet:46
från 82 kr Quickshop kr/kg:  164
 
Privat Kaffee Colombia Fino (koffeinfritt) – 500 g hela bönor
Mjukt koffeinfritt
Intensitet:46
från 82 kr Quickshop kr/kg:  164
 
Finns i:
 
 
Caffè Crema Colombia – 10 kapslar
Fylligt med frisk karaktär
Intensitet:46
från 42 kr Quickshop kr/100g:  52,50
 
Finns i:
 
 
Caffè Crema India – 10 kapslar
Harmoniskt balanserat med utpräglad kropp
Intensitet:56
från 42 kr Quickshop kr/100g:  56
 
Finns i:
 
 
Espresso El Salvador – 10 kapslar
Balanserad arom med fina nyanser av karamell.
Intensitet:46
från 42 kr Quickshop kr/100g:  60
 
Finns i:
 
 
Espresso Brasil – 10 kapslar
Svagt bitter arom med lätt nötig ton
Intensitet:66
från 42 kr Quickshop kr/100g:  52,50
 
Finns i:
 
 
Kaffee Ethiopia – 10 kapslar
Karaktäristisk arom med lätt blommiga toner
Intensitet:36
från 42 kr Quickshop kr/100g:  60
 
Finns i: