×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Tips för kaffebryggning

Det är viktigt att kaffet är rätt bryggt för att den fulla aromen ska utvecklas.
Här spelar malningsgrad och kaffemängd en avgörande roll. Men det finns också några saker att tänka på när det gäller förvaring.
Sen finns det inget som hindrar en perfekt kopp kaffe.

Så förvarar du kaffe på rätt sätt

För kaffe gäller i allmänhet: ju färskare, desto bättre. Och ju varmare kaffet förvaras desto snabbare försvinner aromen. Kaffe är mycket känsligt mot yttre påverkan och ljus, värme, syre och fukt är som ett gift för kaffearomen. Därför ska kaffe alltid förvaras på en sval, mörk och torr plats.

Om kaffet kommer i kontakt med syre eller värme under förvaringen, förlorar det snabbare sin arom. Detta beror på att aromen sitter i kaffebönans oljor som börjar oxidera snabbare vid rumstemperaturer. Detta gör att oljorna härsknar och kan ge kaffet en obehaglig bismak.

Att förvara kaffe tillsammans med andra livsmedel rekommenderas inte, eftersom kaffe lätt drar åt sig lukter. Den idealiska förvaringen är en förslutningsbar burk som inte släpper in luft eller ljus. En tätslutande kaffeburk håller kaffebönorna eller kaffepulvret färskt längre och bevarar också kaffearomen längre än om kaffet förvaras i öppnad förpackning. Det är också bra att ställa originalförpackningen i kaffeburken.

Hur förvarar man bäst kaffe – som hela bönor eller färdigmalt?

Kaffearomen skyddas bäst om du förvarar kaffet som hela bönor.
De känsliga kaffearomerna skyddas på ett naturligt sätt inuti kaffebönan.
Malt kaffe i öppnad förpackning håller sig färskt i cirka sju dagar i rumstemperatur. I kylskåpet bevaras aromen dubbelt så länge och i frysen till och med tre till fyra gånger så länge. Om kaffet förvaras i kylskåpet eller frysen måste det först ha fått rumstemperatur.
Det bästa är att mala den mängd kaffebönor du behöver strax före bryggningen.
Då säkerställer du att kaffebönans många aromer bevaras.

Tips för kaffebryggning

Det är viktigt att kaffet är rätt bryggt för att den fulla aromen ska utvecklas. Här spelar malningsgrad och kaffemängd en avgörande roll. Men det finns också några saker att tänka på när det gäller förvaring. Sen finns det inget som hindrar en perfekt kopp kaffe.

Tips nr 1: Färskmalda kaffebönor

Kaffet utvecklar bara sin fulla arom när kaffet är nymalt. Mal därför bönorna precis innan kaffebryggningen och se till att du har valt den malningsgrad som passar den metod du har valt.
Så får du rätt malningsgrad

Tips nr 2: Rengör kaffebryggaren regelbundet

Var noga med att noggrant rengöra alla redskap du använder för kaffebryggningen med diskmedel och borste eller i diskmaskinen. I filter och kannor fastnar nämligen kaffeoljor som gör att kaffet snabbt smakar härsket.

Tips nr 3: Förvärm kaffekannan

För att kaffearomen ska utvecklas bättre är det bra att förvärma kaffekannan och kopparna innan du fyller på det varma kaffet.

Låt inte nybryggt kaffe stå för länge på kaffebryggarens värmeplatta, utan brygg hellre nytt. Och värm aldrig upp kallt kaffe – använd det i stället till tiramisu eller iskaffe.

Tips nr 4: Rätt dosering

Den rätta kaffemängden har en avgörande inverkan på smaken. Om du har använt för lite kaffepulver smakar kaffet tunt och blaskigt. Och använder du för mycket blir smaken för stark.

Vi rekommenderar följande dosering:
  • Filterkaffe: 6–8 g kaffepulver till 150 ml vatten (mängden motsvarar ungefär ett struket kaffemått)
  • Espresso: 6–7 g kaffepulver per kopp
  • Mocka: ca 14 g per kopp