×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Förädling av kaffe: Hur blir kaffebär till kaffebönor?

De ser ut som söta frukter, och när du håller ett kaffebär i handen, finns det inte mycket som påminner om en kaffeböna. Vi förklarar steg för steg hur de röda kaffebären blir till välsmakande kaffe.

De skördade kaffebären genomgår en avancerad process för att få fram de kaffebönor som ligger till grund för en god kopp kaffe. De två vanligaste är den våta och den torra metoden.

Den våta metoden

I denna lite mer tidskrävande metod avlägsnas först skal och delar av fruktköttet (pulpan) maskinellt. Därefter lossas resten av fruktköttet och slemskiktet med en biologisk jäsningsprocess (se genomskärning till höger).

För att få en så jämn jäsningsprocess som möjligt lägger man kaffebären i vattenfyllda jäsningstankar. Därefter läggs de i ett tvättkar i minst 12 timmar. Per kilo råkaffe går det åt cirka 100 liter vatten.
När kaffet har tvättats läggs det i solen för att torka. Till sist avlägsnas det torkade pergamentskiktet från bönorna.

Den våta metoden används huvudsakligen vid manuellt skördade kaffebär.

Den torra metoden

Denna metod för otvättat kaffe används främst för maskinellt skördade kaffebär (speciellt i Brasilien).

Kaffebären torkas ca 3 till 5 veckor i solen på stora torkningsytor, så kallade patios, eller på torkbord. I vissa fall används mekaniska torkmaskiner.
Efter torkningen har de mjuka delarna av kaffebären blivit spröda och kan lättare avlägsnas så att bara kaffebönorna blir kvar.

De torkade bönorna sorteras sedan och förpackas inför transporten.

Skillnader mellan metoderna

Båda förädlingsmetoderna har för- och nackdelar. Den torra metoden är enklare och mindre arbetskrävande, men tar betydligt längre tid än den våta metoden som bara tar några dagar. Till den våta metoden behövs dessutom större mängder vatten.

Men det finns också skillnader i smaken: Våtbehandlade kaffebönor har en mildare och mer aromatisk smak, medan smaken vid torrbehandlade är mer intensiv och fyllig. Värt att veta: Till ett kg råkaffe behövs 6 kg färska kaffebär!