×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Så får du ett perfekt kaffe med en lös filterhållare

Den klassiska filterhållaren har kommit tillbaka, kanske beroende på att metoden är snabb och enkel och för tankarna till gamla tider när man fick mala och koka kaffe för hand. Kaffet som bryggs med lös filterhållare är klart i färgen, har en fylligare, kraftigare smak samtidigt som de fina aromerna lyfts fram.
Vi förklarar vad du ska tänka på när du gör kaffe i filterhållare.

Steg 1: Filterhållare – förberedelser

Sätta i kaffefiltret
Sätt filterhållaren på en passande kaffekanna och sätt ett pappersfilter i tratten. För att kaffet inte ska smaka papper häller du lite varmt vatten i filtret så att det blir genomfuktat (töm sedan kannan från överblivet vatten).

Visste du det här?
Vattnets kvalitet har stor inverkan på kaffets smak. Ju mjukare vattnet är desto starkare framträder kaffesyrorna, medan däremot hårt vatten neutraliserar fruktsyrorna i kaffet. Den fulla kaffearomen utvecklas bäst i rent, medelhårt vatten.ilterhållare – förberedelser

Steg 2: Filterhållare – kaffemängd

Hur mycket kaffe i filtret?
Ju mer kaffepulver per kopp som läggs i filtret desto starkare smakar kaffet. Vi rekommenderar 6–8 g kaffe till 150 ml vatten. Ett normalt kaffemått rymmer 7 g kaffepulver, vilket är den rätta mängden för mellanstarkt kaffe. Den som vill ha starkare kaffe eller dricker i mugg tar motsvarande mer kaffepulver per kopp eller mugg.

Visste du det här?
Ett ännu enklare sätt än filterhållare är att göra kaffet direkt i koppen. Häll 2 rågade teskedar med kaffe i en kopp och häll på 150 ml hett, men inte kokande vatten. Rör runt och låt det stå en stund. Klart!

Steg 3: Filterhållare – den rätta malningsgraden

Finmalet som sand
Kaffets arom är innesluten i varje enskild kaffeböna. Det är först när bönorna mals som aromämnena frigörs. Malningsgraden har en stor inverkan på smaken. Med felaktig malningsgrad kan kaffet bli tunt och surt eller smaka starkt och bittert.

När du brygger med lös filterhållare ska du välja ett finmalet eller mellanmalet kaffe, så att kaffet är ungefär som sand i konsistensen.

4. Steg: Filterhållare – tillredning

Cirkulära rörelser ger full arom
Lägg kaffepulvret i det genomfuktade filtret och släta ut så att ytan blir jämn. Häll på vatten tills det når ca 1 cm över kaffepulvret. Låt kaffet svälla en kort stund.
När vattnet har runnit igenom häller du långsamt och med cirkulära rörelser på resten av vattnet från mitten och utåt. Häll till slut en tunn stråle i mitten för att hålla en vattenspegel i filtret. Den optimala dragningstiden är 3 till 4 minuter.
Om kaffet i filtret har en jämn yta efter att vattnet har runnit igenom är det ett tecken
på att smakämnena har extraherats jämnt, att malningsgraden var perfekt
och att de fina partiklarna i kaffepulvret fått en jämn genomfuktning.