×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Så får du den perfekta espresson med espressobryggare

Klassikern inom kaffebryggning: Den typiska espressobryggaren har kultstatus och är ett måste i alla italienska hushåll.

I espressobryggare pressas det kokande vattnet upp underifrån genom silen och espresson samlas i den övre behållaren. Eftersom trycket är lägre än på en espressomaskin, bildas i espressobryggaren nästan ingen crema.

Steg 1: Espressobryggare – förberedelse

Fyll espressobryggaren med hett vatten
Innan du ställer espressokannan på plattan fyller du den nedre delen med vatten upp till den nedersta kanten av övertrycksventilen.

Tips:
Fyll på med hett eller varmt vatten för att förvärma espressobryggaren och för att undvika för stark uppvärmning av hela kannan på plattan. Detta kan göra att kaffet blir bittert och får en metallsmak.

Steg 2: Espressobryggare – kaffemängd

Hur mycket kaffe behöver jag till en espressobryggare?
I en espressobryggare är det enkelt att få rätt kaffemängd: Lägg i kaffe tills metallfiltret är helt fullt.

Tryck ihop pulvret lite lätt med fingrarna, men använd inte för mycket tryck och inte någon tamper.

Steg 3: Espressobryggare – den rätta malningsgraden

En mellanfin malningsgrad är perfekt
Kaffet för en espressobryggare ska vara lite mer grovmalet än det som används i espressomaskinen. Den optimala malningsgraden ligger mellan det mycket fina pulvret för espressomaskinen och det grovmalda kaffet till pressokannan.

Steg 4: Espressobryggare – tillredning

Allt gott kommer underifrån
Skruva ihop bryggarens över- och underdel och ställ den på kokplattan. Plattan ska vara inställd på mellanhög värme. Vid för hög värme kan kaffet brännas och få en bitter eftersmak.

När vattnet kokar trycks det upp genom det malda kaffet och den färdiga espresson samlas i kannans övre del. Ta av pannan från plattan så snart som kaffet kommer ut med ett väsande ljud.
Det är viktigt att ta av kannan från plattan i rätt ögonblick.
Kaffets aromämnen frigörs så snart som vattnet stiger. I det sista vattnet som löper igenom
kan bitterämnen följa med som minskar kaffenjutningen.

Våra rekommendationer för bryggning med
espressobryggare

 
Kraftigt, mörkrostat, fyllig kropp
Intensitet:66
från49kr
kr/kg 196
Snabbvy
 
Harmoniskt balanserat, mild rostning, fin fruktton
Intensitet:36
155kr
kr/kg 155
Snabbvy
 
Elegant fruktigt med diskret chokladton, lätt rostat
Intensitet:46
155kr
kr/kg 155
Snabbvy
 
Nu med aromförslutning
Intensitet:56
från179kr
kr/kg 179
Snabbvy