×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng

Så får du en perfekt espresso med espressomaskin

Espressomaskinen är rätt metod om du gillar italienska kaffespecialiteter som caffè crema och espresso.
För att få samma goda smak som i kaffebaren är det viktigt att espressomaskinen håller det rätta trycket på ca 9 bar. När man brygger med tryck får kaffet den crema som är så typisk för espresso och caffè crema.

Steg 1: Espressomaskin – förberedelse

Den som väntar på något gott ...
En espressomaskin är inget för den som har bråttom. Detta är lite av en tidskrävande ceremoni, som på något sätt hör till om man vill ha en äkta kaffeupplevelse. Belöningen för ditt tålamod blir en espresso eller caffé crema som i vackra Italien.

En espressomaskin ska sättas på några minuter i förväg för att vattnet ska hinna värmas upp. Sätt i en tom filterhållare och låt varmt vatten rinna igenom för att förvärma den inför bryggningen.

Det är också en bra idé att förvärma kopparna. På många espressomaskiner finns inbyggda koppvärmare. Du kan också skölja ur kopparna med varmt vatten innan du häller upp.

Steg 2: Espressomaskin – kaffemängd

Hur mycket kaffe ska jag ha i espressomaskinen?
Till den klassiska ”single shot”, alltså en enkel espresso, behöver du ca 8 g malet kaffe. Om du vill göra 2 koppar espresso under en bryggning använder du ca 16 g kaffe. Den som gillar sin espresso eller caffè crema riktigt stark kan använda 16 g kaffe till sin ”single shot”. Vårt tips: Prova med olika mängder kaffe för att hitta den dosering som är rätt för dig.

Visste du det här?
1 lätt rågad matsked kaffepulver motsvarar 7–9 g
1 lätt rågad tesked kaffepulver motsvarar 3–4 g

Steg 3: Espressomaskin – den rätta malningsgraden

Finmalet
I en espressomaskin pressas vatten med högt tryck genom kaffepulvret i filterhållaren. På grund av den korta tid som kaffet kommer i kontakt med vattnet ska kaffet vara mycket finmalet för att kunna sprida sig på en stor yta. Om du mal ditt kaffe själv ställer du in kaffekvarnen på den finaste inställningen.
Om kaffet är för grovmalet rinner vattnet igenom för snabbt och espresson blir för svag. Är det för finmalet eller för hårt stampat rinner vattnet igenom för långsamt och espresson får en bitter smak.

Steg 4: Espressomaskin – tillredning

Från tampning till iskruvning
Lägg kaffepulvret i filterhållaren och fördela det jämnt genom att släta ut det med fingrarna eller knacka filterhållaren mot bordsskivan.
När ytan på det malda kaffet är jämn använder du en tamper för att med fast tryck pressa ned kaffepulvret.

Sedan skruvar du i filterhållaren och startar bryggningen. Efter ca 20 sekunder blir espressostrålen ljus (”blond”). Avsluta bryggningen för då har alla aromer dragits ur det malda kaffet. Ju längre vattnet får rinna igenom desto vattnigare blir espresson.