×
För att erbjuda dig bästa möjliga shoppingupplevelse använder Tchibo cookies. Genom att använda vår webbplats godkänner du lagring av cookies. Läs mer
Stäng
Kaffe

Kaffe

Allt om kaffe. Du hittar mer information här.

Tillreda kaffe

Den malningsgrad som du använder för ditt kaffe beror på vilken typ av kaffe du vill tillreda. Läs mer om vilken malningsgrad som passar till vilken typ av tillredning i användningsanvisningarna till kaffemaskinen. När du maler de rostade kaffebönorna frigörs deras härliga arom. Kaffet bör sedan tillredas så snabbt som möjligt. Ju mer finmalet ett kaffe är, desto mer smakrikt är det. Ju mer grovmalet ett kaffe är, desto mer går det åt.
Tips 1:
Kaffet smakar som mest när det är färskmalet. Därför är det bäst att mala bönorna precis före tillredning. Välj rätt malningsgrad.

Följande riktlinjer finns för malningsgraden beroende på tillredningsmetod:
  • fin malningsgrad: espresso
  • medelfin malningsgrad: kaffemaskin
  • medelgrov malningsgrad: manuell bryggning
  • grov malningsgrad: presskannor
Tips 2:
Diska tillredningsutrustningen noga med diskmedel och diskborste eller diska i diskmaskin. Fett lagras i filter och kannor som får kaffet att smaka beskt.

Tips 3:
Värm upp kaffekannan med varmt vatten innan du fyller på med varmt kaffe, så att kaffearomen kan utvecklas bättre. Låt inte nybryggt kaffe stå kvar på kaffebryggarens värmeplatta för länge. Det är bättre att brygga kaffe oftare istället. Värm aldrig upp kallt kaffe. Använd det i tiramisù eller iskaffe istället.

Tips 4:
Vi rekommenderar följande dosering:
  • 6–8 g kaffe för en normal kopp (= ett struket kaffemått)
  • dubbelt så mycket för mockakaffe
  • 6–7 g per kopp för espresso
Tänk på följande för bästa resultat:

Mängd kaffe och vatten: En enkel espresso tillreds av 7–9 g malet kaffe och cirka 40 ml vatten, så att espressomuggen fylls med ca 30 ml Dubbla mängderna för att tillreda en dubbel espresso.

Vattenkvalitet: Medelhårt till mjukt vatten är bäst. Hårt vatten dämpar de fina smaknyanserna. Tips: Använd naturellt mineralvatten utan kolsyra om vattnet är hårt där du bor. Du kan även avhärda vattnet. Detta skonar även kaffemaskinen.

Espressomaskin: Bra espressomaskiner har ett tryck på 14–19 bar. Vatten med en temperatur på 90–95 °C pressas genom espressopulvret med högt tryck. Det tar cirka 30 sekunder. För bästa resultat är det även viktigt att rengöra espressomaskinen och underhålla den korrekt.

Koppar: Espressomuggarna ska värmas upp med hett vatten före servering så att den lilla mängden espresso inte svalnar så fort. Häll sedan i espresson i muggen (fyll inte mer än 2/3).
Om du inte får någon crema när du tillreder Tchibo Caffè Crema i en hel- eller halvautomatisk maskin beror det antingen på att maskinen har för lågt tryck eller att bönorna är för grovmalda. Läs i bruksanvisningen och ställ in maskinen enligt instruktionerna eller kontakta tillverkaren.
Vissa tillverkare av kaffemaskiner säger att de inte använder karamelliserade bönor. Även vi på Tchibo skulle vilja avråda från detta. Karamelliserade bönor ingår i kaffet "Wiener Melange". Vi rekommenderar att använda kaffebönor av hög kvalitet i kaffemaskinen för att uppnå bästa möjliga resultat. Tchibo Privat-kaffe är ett urval spännande kaffesorter av högsta kvalitet. Varje variant har sin tydliga karaktär. Våra särskilda espressosorter passar perfekt för espresso.
Ja. Koffeinfria kaffebönor är lite sprödare och måste malas lite grövre.

Njut av kaffet

Allt grönt kaffe är naturligt glutenfritt. Inget gluten tillsätts heller under rostningen. För mer information om glutenfria livsmedel rekommenderar vi kunderna att läsa ”Aufstellung glutenfreier Lebensmittel” från Deutsche Zöliakie-Gesellschaft e. V., Filderhauptstraße 61, 70599 Stuttgart. Denna katalog uppdateras regelbundet.
Fetthalten i grönt kaffe är mellan 10 och 13 %. Arabica-kaffe innehåller mer kaffeolja än Robusta-kaffe. Mängden reduceras nästan inte alls under rostning och därmed stiger fetthalten i det rostade kaffet. Fetthalten i rostat kaffe varierar mellan 8 och 15 %, beroende på variant och ursprung. Fettet är dock svårlösligt i vatten och endast en liten del av det hamnar i det tillredda kaffet. Den största delen stannar kvar i kaffesumpen.
Allt rostat kaffe och snabbkaffe från Tchibo/Eduscho är laktosfritt. Det är ändå bra att vara uppmärksam med olika blandningar med snabbkaffe, till exempel cappuccino, eftersom de kan innehålla laktos från tillsatt mjölk.
Diabetiker kan dricka vårt karamelliserade rostade kaffe utan att vara oroliga. Det finns i stort sett inget socker kvar i kaffet efter kandering eller karamellisering av de rostade kaffebönorna. Mängden sockerrester är så liten att det ligger långt under den mängd som tolereras av diabetiker. Enligt uppgift från en konsult motsvarar innehållet i 600 kaffekoppar på 100 ml intaget av 12 g kolhydrater – det vill säga en brödskiva. Det ger en ökning av blodsockret på en normalviktig person med diabetes på 30 mg/procentenheter. Även en extremt hög kaffekonsumtion på 10–20 koppar per dag har inte någon relevant påverkan på ämnesomsättningen av kolhydrater hos en diabetiker.
Tchibos rostade kaffe innehåller ungefär 1,2–1,4 % koffein, även om denna halt kan variera beroende på skörd och variant. Koffeinhalten i vårt koffeinfria kaffe Sana och Privat-kaffet Colombia Fino är lägre än 0,1 %. Denna gräns är fastställd enligt tyska föreskrifter.
Tchibo anlitar en välkänd anläggning som dekoffeinerar kaffet med hjälp av toppmodern teknik. De använder etylacetat (ättiksyreetylester) som lösningsmedel i processen. Detta lösningsmedel är godkänt för dekoffeinering av grönt kaffe enligt EU:s föreskrifter, som även är tillämpliga i Tyskland.
Ättika är mycket vanligt i naturen, bland annat som en fruktester, aromkomponent i frukt och aromingrediens i obehandlat grönt kaffe.
Processen vi använder ger ett koffeinfritt rostat kaffe av hög kvalitet som kan drickas varje dag utan hälsorisker.
Espresso är i allmänhet mildare än vanligt kaffe. Det gäller både för koffeinets effekt och för matsmältningen. Det finns flera orsaker till detta: Den snabba tillagningen och den lilla mängden vatten gör att inte allt koffein extraheras (60–80 % jämfört med filterkaffe). Espresso dricks dessutom oftast efter maten. När magen är full är det i allmänhet lättare att smälta kaffet än på tom mage.
Plastdelen är en skyddsventil i förpackningen. Våra förpackningar är tillverkade i foliematerial med en inbyggd ventil. Den här förpackningen gör att Tchibo kan garantera att smaken håller sig fräsch ännu längre, eftersom kaffet skyddas mot det som hotar aromen allra mest, nämligen syret. Det finns ett halvgenomsläppligt membran i ventilen som inte släpper in syre i förpackningen, men gör att gaser som bildas kan läcka ut ur förpackningen. Detta är nödvändigt eftersom koldioxid bildas i kaffebönornas celler efter rostning. Denna koldioxid släpps sedan ut – snabbt eller mer långsamt – beroende på rostningsgrad. Om vi skulle förpacka de rostade bönorna utan ventil skulle förpackningen snabbt explodera på grund av gaserna som avges.
Använd bäst före-datumet som vägledning för oöppnade förpackningar. Ju färskare kaffet är, desto bättre smakar det generellt sett. Aromen försvinner snabbare om kaffet förvaras varmt. Malet kaffe i en öppnad förpackning håller sig färskt i ungefär sju dagar i rumstemperatur. I kylskåp håller det dubbelt så länge, och i frysen tre till fyra gånger så länge. Aromen bevaras ännu längre än så om du förvarar bönorna hela. Bönan kapslar in och skyddar kaffearomen naturligt.
Rostat kaffe förruttnas inte och kan därför konsumeras även efter angivet bäst före-datum. Vi kan dock endast garantera den utlovade aromen före detta datum.
Det är viktigt att alltid stänga kaffebehållaren ordentligt. Använd helst en ren, livsmedelssäker behållare i glas, porslin eller metall som är lufttät och står emot fukt. Det är viktigt att förvara kaffet på en sval och torr plats som är fri från lukt. Förvara inte rostat kaffe i öppna förpackningar tillsammans med livsmedel som har en stark lukt. Det kan leda till att kaffet tar smak av dessa livsmedel. Förvara inte kaffet på hyllor ovanför spisen, kylen eller annan utrustning som avger värme.

Hållbarhet

Mer än bara ett ord.
När vi på Tchibo talar om hållbarhet handlar det inte om bara tomma ord, utan om konkreta åtgärder. Hållbarhet har varit en viktig del av Tchibos strategi sedan 2006 och vi har ett tydligt mål:
Vi vill att vår verksamhet ska vara hållbar till 100 %.
Om du vill veta mer om vår hållbarhetsarbete klickar du här:
Tchibo och hållbarhet
Hållbarhet handlar om att leva på ett sätt idag så att kommande generationer kan tillgodose sina behov i precis samma utsträckning som vi gör idag.

Om vi tar kaffe som ett exempel handlar det om att kaffebönderna ska arbeta och producera på ett sätt att deras söner och döttrar också får möjlighet att producera kaffe i samma utsträckning och av samma kvalitet. Det garanterar en hållbar utveckling och gör att alla kommande generationer av kaffeodlare kan få ett bra liv.

Vad innebär det för Tchibo? Påståendet om att vi erbjuder den bästa kvaliteten på kaffe kräver stor omsorg i hela värdekedjan, från urvalet av kaffebönorna till transport, rostning och förpackning. Med ”den bästa kvaliteten” syftar vi inte bara på de sinnliga egenskaperna hos kaffet, utan även på hållbarhetsaspekten ur social, ekologisk och ekonomisk synvinkel. Vi är övertygade om att hållbarhet är nyckeln till kaffe av hög kvalitet.

Därför väljer vi inte bara ut kaffe med bästa tänkbara arom och andra egenskaper, utan arbetar även för att skydda miljön och skapa bättre livsvillkor för kaffebönderna och deras familjer i odlingsländerna.
Hållbarhet är en viktig del av Tchibos affärsstrategi. I praktiken innebär det att vi granskar och optimerar vår verksamhet både när det gäller miljöaspekter och sociala aspekter. Tchibos mål är att alla produkter och processer ska vara hållbara på medellång sikt. Då kan varumärket Tchibo ta ansvar till 100 % för de miljömässiga och sociala aspekterna av produkterna.

Vi har redan kommit en bit på väg: Under 2014 innefattades över 35 % av det gröna kaffet av vårt hållbarhetskoncept (Rainforest Alliance, Fairtrade, UTZ Certified och Bio enligt EU-lagstiftning, 4C och jämförbara modeller). Idag kommer Tchibo Privat-kaffet, Barista Caffè Crema och Barista Espresso från odling som är hållbarhetscertifierad till 100 %. Allt kaffe i våra Cafissimo-kapslar är numera kaffekvaliteter som är hållbarhetscertifierade till 100 %. Det innebär att cirka hälften av det hållbara filterkaffe som säljs i Tyskland kommer från Tchibo."
I vår strävan att skapa en kafferverksamhet som är hållbar till 100 procent samarbetar vi med oberoende standardiseringsorganisationer och utökar hela tiden vårt utbud av hållbara produkter. De olika organisationerna och deras lokala samarbetsorganisationer är viktiga samarbetspartner för oss i arbetet med att hjälpa kaffebönderna att etablera mer hållbara rutiner och säkra deras verksamhet på lång sikt.